Przepis na wyśmienity obiad. Dla wszystkich lubiących kuchnie świata. Tortilla, a w niej pierś z kurczaka, salsa i guacamole.

Wszystkie

Burrito z guacamole

Przepis na wyśmienity obiad. Dla wszystkich lubiących kuchnie świata. Tortilla, a w niej pierś z kurczaka, salsa i guacamole.

czas przygotowania:

20 min.

liczba porcji:

1

Potrzebne składniki

– tortilla Pszenna Dijo
– filet z piersi kurczaka
– salsa pomidorowa (1 świeży pomidor, ćwiartka czerwonej cebuli, ząbek czosnku, papryczka chilli, szczypiorek, 1 łyżka soku z limonki, sól i pieprz)
– guacamole (dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z limonki, 1 mały ząbek czosnku, sól)
– kwaśna śmietana

Tortilla Pszenna

 

Pieczywo płaskie

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Salsa pomidorowa – pomidora myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne (opcjonalnie sparzamy go i ściągamy skórkę), następnie kroimy w drobną kostkę wszystkie składniki salsy i mieszamy je dokładnie ze sobą, na koniec doprawiamy (do smaku).

2. Krok

 

Guacamole – awokado myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, rozgniatamy go i łączymy wszystkie składniki.

3. Krok

 

Filety z piersi kurczaka grillujemy lub smażymy na małej ilości tłuszczu (można je także wcześniej panierować).

4. Krok

 

Tortillę Pszenną Dijo podgrzewamy w piekarniku, mikrofali lub podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (45 s z każdej strony).

5. Krok

 

Smarujemy tortillę guacamole, nakładamy wszystkie składniki, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i całość rolujemy.

Baw się z nami tortillami!

Zobacz inne przepisy:

Sałatka z rukolą, sosem Balsamico classic i serem grillowanym Halloumi

Sałatka dla wielbicieli rukoli. Z interesującym smakowym akcentem – dodatkiem pochodzącego z Cypru grillowanego sera […]

Tort czekoladowy z wiśniami w żelu

Cukiernicze dzieło sztuki. Delikatne ciasto, bita śmietana i wiśnie w delikatnym żelu. Wygląda bajecznie. Smakuje […]

Panna cotta z sosem Malinowym

Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, […]