Sernik króluje na stołach. Ten zdobywa serca po pierwszym kęsie. Na czekoladowym kruchym spodzie. Polany sosem o smaku krówki…

Wszystkie

Sernik z krówką

Sernik króluje na stołach. Ten zdobywa serca po pierwszym kęsie. Na czekoladowym kruchym spodzie. Polany sosem o smaku krówki…

czas przygotowania:

35 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

Kruchy spód:
– 150 g herbatników
– 60 g czekolady (najlepiej wymieszanej mlecznej i karmelowej)
– 60 g masła

Masa serowa:
– 1 kg sera
– 130 g cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 100 ml śmietanki kremówki
100 g sosu Krówka Dijo

Polewa:
100 g sosu Krówka Dijo

Sos krówka

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Kruchy spód: czekoladę łamiemy na kawałki i miksujemy w malakserze na wysokich obrotach. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy – aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Krok

 

Masa serowa: do malaksera wkładamy wszystkie składniki i krótko miksujemy, aby dokładnie wymieszały się ze sobą (najlepiej, jeśli używane składniki będą w temperaturze pokojowej).

3. Krok

 

Sernik: pieczemy w 200°C przez 15 minut, a następnie w 160°C przez godzinę; po wyjęciu ciasta z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy je na kratce, wystudzony sernik polewamy roztopioną polewą, czyli sosem Krówka Dijo i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy:

Czekoladowa wiśnia

Przepis, który pokochają wszyscy – nie tylko łasuchy. Aromatyczne wiśnie z nutellą, a wszystko w […]

Tortilla wege

Danie dla wegetarian. Pożywna tortilla pełna smaku – z serkiem ziołowym, soczewicą, warzywami konserwowymi i […]

Deser jabłkowy

Deser o zdecydowanym, orzeźwiającym smaku. Zielone jabłuszko doskonale równoważy smak bitej śmietany. Oryginalny i efektowny! […]