Wykwintny tort. Na eleganckie przyjęcie, lecz nie tylko. Likier pomarańczowy, migdały, mascarpone… Oto rozkosze podniebienia.

Wszystkie

Tort makowy z kremem śmietankowym, konfiturą pomarańczową i posypką czekoladową

Wykwintny tort. Na eleganckie przyjęcie, lecz nie tylko. Likier pomarańczowy, migdały, mascarpone… Oto rozkosze podniebienia.

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

Ciasto:
– 300 g maku
– ½ l wrzącego mleka
– 250 g cukru
– 8 jajek (osobno żółtka i białka)
– 3 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki zmielonych migdałów
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
– 200 g białej czekolady
– 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej)
– 250 g mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru (lub więcej – do smaku)

Dodatkowo:
– 200-250 g konfitury pomarańczowej
– 85 ml likieru pomarańczowego
posypka czekoladowa Dijo

Płatki czekoladowe

 

Wyroby cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Ciasto: mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy do ostygnięcia, następnie dobrze go osączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą makową. Ciasto makowe przekładamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy jego wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 40 minut (aż patyczek, którym nakłuwamy ciasto, sprawdzając stopień wypieczenia, będzie suchy). Studzimy w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekrawamy na 3 blaty (najlepiej następnego dnia).

2. Krok

 

Krem: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki; 200g śmietanki zagotowujemy na małym ogniu – zalewamy nią czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę studzimy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Mascarpone rozcieramy, mieszamy z cukrem. Pozostałą śmietankę ubijamy w wysokim schłodzonym naczyniu. Łączymy z mascarpone i masą czekoladową.

3. Krok

 

Składanie: na paterze układamy pierwszy blat ciasta, trochę nasączamy je likierem, smarujemy konfiturą pomarańczową, a konfiturę przykrywamy kremem. Układamy drugi blat, nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy jak wcześniej likierem, smarujemy pozostałym kremem. Górę tortu dekorujemy Posypką czekoladowa Dijo i przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin.

Baw się z nami posypkami!

Zobacz inne przepisy:

Pizza po hawajsku

Wymarzona i udana jak wakacje na Hawajach. Pizza z ananasem, kurczakiem, żółtym serem i sosem […]

Deser Wiśniowy Sad

Jak zrobić pyszny deser w minutę? Warto sprawdzić naszą recepturę. Idealny na śniadanie. Idealny jako […]

Mini precelki z niebieskim serem lazur i konfiturą malinową

Wymarzona przekąska do wina. Mini precelki, ser Lazur i aromatyczne maliny. Brzmi pysznie? A przygotowanie […]