Mrożony deser na bazie śmietany, cukru, jajek i wanilii. Podawany z sosem z białej czekolady. Smakuje i wygląda perfekcyjnie.

Wszystkie

Waniliowe parfait z sosem Biała czekolada

Mrożony deser na bazie śmietany, cukru, jajek i wanilii. Podawany z sosem z białej czekolady. Smakuje i wygląda perfekcyjnie.

czas przygotowania:

35 min.

liczba porcji:

2

Potrzebne składniki

– 3 jajka
– 1 laska wanilii
– 75 g cukru pudru
– 250 ml śmietany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
sos Biała czekolada Dijo

Sos biała czekolada

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Oddzielamy żółtka od białek.

2. Krok

 

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej ziarna; dodajemy do żółtek razem z cukrem pudrem i ucieramy aż masa będzie puszysta.

3. Krok

 

W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie przekładamy ją do masy żółtkowej; do białek dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i ubijamy je na pianę.

4. Krok

 

Pianę dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy.

5. Krok

 

Podłużną foremkę wykładamy folią plastikową, masę przekładamy do formy i równomiernie ją rozprowadzamy.

6. Krok

 

Folię zawijamy – tak, by zakryć całą powierzchnię masy i odstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

7. Krok

 

Na 10 minut przed podaniem wyjmujemy parfait z zamrażarki, odwijamy z folii i delikatnie usuwamy z formy; nożem zamoczonym w gorącej wodzie kroimy deser w plastry i podajemy z dodatkiem owoców oraz sosem Biała czekolada Dijo.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy:

Miętowa słodycz

Nietuzinkowy deser z wyrafinowanym miętowym akcentem. Zapiekana tortilla pełna pysznych, słodkich i soczystych owoców. Wszystkie […]

Sałatka z rukolą, sosem Balsamico classic i serem grillowanym Halloumi

Sałatka dla wielbicieli rukoli. Z interesującym smakowym akcentem – dodatkiem pochodzącego z Cypru grillowanego sera […]

Bezowy tort lodowy z sosem truskawkowym

Robisz przyjęcie? Ten tort będzie jego przebojem. Beza, pyszna masa lodowa i sos truskawkowy. To […]