Jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Dla kawoszy, ale nie tylko dla nich. Wygląda i smakuje naprawdę wyśmienicie.

Wszystkie

Tiramisu à la Dijo

Jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Dla kawoszy, ale nie tylko dla nich. Wygląda i smakuje naprawdę wyśmienicie.

czas przygotowania:

35 min.

liczba porcji:

8

Potrzebne składniki

– biszkopty
– 50 ml likieru amaretto
– serek mascarpone 500 g
– 2 żółtka
– śmietanka 30%
– kawa (wywar)
– sos Tiramisu Dijo
– Płatki kakaowe Dijo

Sos Tiramisu

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Wywar z kawy mieszamy z amaretto, a śmietankę ubijamy na gęstą masę.

2. Krok

 

Serek mascarpone ubijamy z żółtkami na jednolitą gładka masę i łączymy z bitą śmietaną.

3. Krok

 

W salaterkach układamy biszkopty uprzednio namoczone w wywarze kawowym z amaretto.

4. Krok

 

Na biszkoptach układamy masę z serka, żółtek i bitej śmietany – polewamy sosem Tiramisu Dijo.

5. Krok

 

Czynności powtarzamy kilka razy; liczba warstw zależy od wysokości salaterki.

6. Krok

 

Szczyt deseru ma stanowić masa serowo-śmietanowa udekorowana Płatkami kakaowymi Dijo.

Baw się z nami słodkościami!

Zobacz inne przepisy:

Balsamiczna sałatka

Sałatka, o której smaku decyduje wykwintny sos balsamiczny i inne pyszne składniki – m.in. ser […]

Deser jabłkowy

Deser o zdecydowanym, orzeźwiającym smaku. Zielone jabłuszko doskonale równoważy smak bitej śmietany. Oryginalny i efektowny! […]

Crème brûlée z sosem Karmel

Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z […]