Idealne na upalne dni. Na rodzinny podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Smakuje zawsze i każdemu – zimne i mocno jogurtowe.

Wszystkie

Ciasto jogurtowo na zimno z Truskawkami w żelu

Idealne na upalne dni. Na rodzinny podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Smakuje zawsze i każdemu – zimne i mocno jogurtowe.

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

Biszkopt:
– 50 g mąki pszennej
– 10 g kakao
– 60 g cukru pudru
– 3 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżki zimnej wody
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
– 750 g gęstego jogurtu greckiego
– 1 opakowanie galaretki cytrynowej
– 200 ml wody
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 100 g Truskawek w żelu Dijo

Truskawki w żelu

 

Wyroby cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Biszkopt: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku – za każdym razem krótko miksując powstającą masę. Dodajemy zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką – aż składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy jego wierzch. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut.

Ostudzony biszkopt oddzielamy ostrym nożem od boków formy i wyjmujemy z niej. Zdejmujemy papier ze spodu, a następnie przekrawamy biszkopt na dwa cieńsze blaty.

2. Krok

 

Masa jogurtowa: galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej przegotowanej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem wanilinowym. Do ostudzonej galaretki dodajemy kilka łyżek jogurtu, mieszamy i wlewamy do masy jogurtowej –  miksujemy wszystko lub mieszamy. Jeden z blatów biszkoptowych układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na biszkopt wykładamy masę jogurtową. Wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia (na kilka godzin).

3. Krok

 

Na zastygniętą masę jogurtową nakładamy cienką warstwę Truskawek w żelu Dijo i całość jeszcze raz schładzamy.

Baw się z nami owocami!

Zobacz inne przepisy:

Sałatka paryska w miseczce z chrupiącej tortilli

Kto nie lubi sałatek? Ta w miseczce z chrupiącej tortilli może stać się hitem. Gruszka, […]

Crème brûlée z sosem Karmel

Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z […]

Mini babeczki z orzechami i sosem toffi

Te babeczki to kwintesencja kruchości i pyszności. Z prażonymi orzechami i migdałami zatopionymi w aromatycznym […]