Serwowane z jagodami w żelu, delikatne racuszki z mąki pszennej i kukurydzianej to pomył na wyśmienity rodzinny podwieczorek.

Wszystkie

Racuszki kukurydziane z Jagodami w żelu

Serwowane z jagodami w żelu, delikatne racuszki z mąki pszennej i kukurydzianej to pomył na wyśmienity rodzinny podwieczorek.

czas przygotowania:

30 min.

liczba porcji:

5

Potrzebne składniki

– 1 jajko
– 300 ml kefiru
– ¼ szklanki cukru
– 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– olej do smażenia
– Jagody w żelu Dijo

Jagody w żelu

 

Wyroby cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy kefir, dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną razem z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i całość mieszamy mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

2. Krok

 

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor; podajemy je polane Jagodami w żelu Dijo.

Baw się z nami owocami!

Zobacz inne przepisy:

Tiramisu z sosem Adwokat

Delikatny włoski deser z serkiem mascarpone. Uwielbiany na całym świecie. Tutaj w wersji z sosem […]

Crème brûlée z sosem Karmel

Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z […]

Deser jabłkowy

Deser o zdecydowanym, orzeźwiającym smaku. Zielone jabłuszko doskonale równoważy smak bitej śmietany. Oryginalny i efektowny! […]