Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z dodatkiem wanilii.

Wszystkie

Crème brûlée z sosem Karmel

Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z dodatkiem wanilii.

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

5

Potrzebne składniki

– 400ml płynnej słodkiej śmietany 30-36%
– 100ml mleka
– 1 laska wanilii
– 4 żółtka
– 50g cukru
– sos Karmel Dijo

Sos Karmel

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.

2. Krok

 

6-7 foremek do zapiekania wkładamy do żaroodpornego naczynia.

3. Krok

 

Żółtka i cukier mieszamy w misce trzepaczką (tylko mieszamy, nie ubijamy!).

4. Krok

 

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Ziarenka przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzewamy. Podgrzany płyn wlewamy powoli do żółtek z cukrem i mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.

5. Krok

 

Masę przelewamy  do foremek.

6. Krok

 

Gorącą wodę wlewamy do żaroodpornej formy do połowy wysokości foremek.

7. Krok

 

Pieczemy ok. 45min., aż wierzch się zetnie (nie powinien się zarumienić!).

8. Krok

 

Foremki wyciągamy z wody i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godz. (najlepiej na całą noc).

9. Krok

 

Przed podaniem polewamy deser sosem Karmel Dijo.

Baw się z nami słodkościami!

Zobacz inne przepisy:

Waniliowy krem bawarski z polewą z owoców leśnych

Sposób na wyborny deser – idealny na przyjęcie, do kawy, na każdą okazję. Delikatnie waniliowy […]

Mini fingers

Banan zapiekany w tortilli – z sosem toffi i płatkami czekoladowymi. Po prostu pycha! Uważaj, […]

Cienkie precelki z patelni z masłem pietruszkowym

Przekąska, która znika jeszcze gorąca! Precelki przesmażone na pietruszkowym masełku. Domowe, przebojowe. Czujecie ten zapach? […]