Słynne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem. Z kurczakiem, kolendrą, orzeszkami ziemnymi. Orientalny smak.

Wszystkie

Pad Thai w tortilli pełnoziarnistej

Słynne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem. Z kurczakiem, kolendrą, orzeszkami ziemnymi. Orientalny smak.

czas przygotowania:

40 min.

liczba porcji:

8

Potrzebne składniki

– 200g makaronu ryżowego wstążki
– 8 tortillI Pełnoziarnistych Dijo
– 2 jajka
– 1 filet z piersi kurczaka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 cebulki dymki  (biała i zielona część)
– 2-3 łyżki sosu rybnego
– pęczek kolendry
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki orzeszków ziemnych (bez soli!)
– olej sezamowy

Tortilla Mexican Bread

 

Pieczywo płaskie

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Filety z piersi kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miski, zalewamy sosem sojowym i mieszamy.

2. Krok

 

Makaron ryżowy moczymy w gorącej wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy.

3. Krok

 

W woku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy olej, wlewamy roztrzepane jajka i smażymy cienki omlet; przekładamy go na deskę, zwijamy w rulon i kroimy w paski.

4. Krok

 

Na patelnię wrzucamy posiekaną białą część dymki. Dodajemy kurczaka i przesmażamy, cały czas mieszając.

5. Krok

 

Kiedy kurczak będzie już usmażony, dodajemy orzeszki ziemne i brązowy cukier. Wszystko delikatnie karmelizujemy. Dodajemy sos rybny, sos sojowy i makaron ryżowy. Przesmażamy całość jeszcze kilka minut, po czym dodajemy pokrojony w paski omlet, posiekaną zieloną część dymki i kolendrę.

6. Krok

 

Skrapiamy wszystko oliwą sezamową i jeszcze gorące – prosto z woka – nakładamy na podgrzaną tortillę Pełnoziarnistą Dijo, tortillę rolujemy dość ciasno i od razu podajemy.

Baw się z nami tortillami!

Zobacz inne przepisy:

Pizza z tortilli

Tortilla jako pizza? Czemu nie! W końcu większość z nas wybiera pizzę na cienkim cieście. […]

Miętowa słodycz

Nietuzinkowy deser z wyrafinowanym miętowym akcentem. Zapiekana tortilla pełna pysznych, słodkich i soczystych owoców. Wszystkie […]

Tortilla Pszenna durum z soczewicą i sosem miodowo-musztardowym

Gotowana soczewica smakuje świetnie w grillowanej tortilli. Szczególnie w towarzystwie wyrazistego sosu i chrupiącego bekonu. […]