Sposób na wyborny deser – idealny na przyjęcie, do kawy, na każdą okazję. Delikatnie waniliowy i orzeźwiająco owocowy.

Wszystkie

Waniliowy krem bawarski z polewą z owoców leśnych

Sposób na wyborny deser – idealny na przyjęcie, do kawy, na każdą okazję. Delikatnie waniliowy i orzeźwiająco owocowy.

czas przygotowania:

30 min.

liczba porcji:

2

Potrzebne składniki

– ½ l mleka
– 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż)
– 4 żółtka
– 100 g cukru
– 5 g żelatyny (namoczonej uprzednio w zimnej wodzie)
½ l ubitej śmietany
– sos Mix jagodowy Dijo

Sos mix jagodowy

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Mleko zagotowujemy z wanilią, następnie laskę wanilii wyjmujemy, zeskrobujemy z niej ziarenka i wrzucamy je ponownie do mleka.

2. Krok

 

Żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę; do masy (małymi porcjami) dodajemy gorące mleko, ciągle mieszając.

3. Krok

 

Otrzymany w ten sposób krem przekładamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 85° C – aż lekko zgęstnieje.

4. Krok

 

Do kremu dodajemy żelatynę i schładzamy całość w zimnej kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając ubijaczką do piany.

5. Krok

 

Schłodzony krem przekładamy do pucharów i wstawiamy do lodówki do czasu aż stężeje; przed podaniem przygotowany deser polewamy sosem Mix jagodowy Dijo.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy: