Naleśniki są dobre na wszystko. Rano, wieczorem, a także w południe. Smaczne i świeże. Z białą czekoladą i ulubionymi owocami.

Wszystkie

Naleśniki kakaowe z sosem Biała czekolada

Naleśniki są dobre na wszystko. Rano, wieczorem, a także w południe. Smaczne i świeże. Z białą czekoladą i ulubionymi owocami.

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

5

Potrzebne składniki

– 250 g mąki pszennej
– 20 g naturalnego kakao
– 40 g cukru pudru
– szczypta soli
– 3 jajka
– 500 ml mleka
– 20 g masła
– masło klarowane (do smażenia)
– sos Biała czekolada Dijo

Sos biała czekolada

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Mąkę, kakao i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, wbijamy całe jajka i powoli mieszając, dolewamy zimne mleko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Ponownie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 2 godz. (w temp. pokojowej).

2. Krok

 

Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, na rozgrzanej patelni.

3. Krok

 

Ciepłe i pachnące naleśniki podajemy z sosem Biała Czekolada Dijo i owocami – np. truskawkami, jeżynami lub bananami.

UWAGA:
Dla dodania koloru – chcąc np. uatrakcyjnić potrawę dla dzieci – można udekorować ją Kolorowymi maczkami lub innymi Posypkami Dijo.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy:

Sałatka w miseczce z tortilli

Sałatka z charakterem – z winegretem, mango i kozim serem. Podana pomysłowo i apetycznie w […]

Mini precelki z niebieskim serem lazur i konfiturą malinową

Wymarzona przekąska do wina. Mini precelki, ser Lazur i aromatyczne maliny. Brzmi pysznie? A przygotowanie […]

Sałatka z rukolą, sosem Balsamico classic i serem grillowanym Halloumi

Sałatka dla wielbicieli rukoli. Z interesującym smakowym akcentem – dodatkiem pochodzącego z Cypru grillowanego sera […]