Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, kusi zmysły!

Wszystkie

Panna cotta z sosem Malinowym

Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, kusi zmysły!

czas przygotowania:

35 min.

liczba porcji:

4

Potrzebne składniki

– 500ml płynnej słodkiej śmietany 30-36%
– 50g cukru
– 1 laska wanilii
– 1½ łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
– sos Malinowy Dijo

Sos Malinowy

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.

2. Krok

 

Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimniej wody.

3. Krok

 

Śmietanę wlewamy do niedużego garnka. Dodajemy cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzamy do zagotowania, następnie garnek ściągamy z ognia i wyciągamy laskę wanilii.

4. Krok

 

Gorącą śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną.

5. Krok

 

Przygotowujemy szklane kieliszki do Martini i do nich rozlewamy deser. Czekamy aż ostygnie, następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem polewamy deser sosem Malinowym Dijo.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy: