KURS ZWIJANIA

Jak podawać tortille? Z wyobraźnią! Przedstawiamy kilka ciekawych i bardzo efektownych sposobów.

MISECZKA

– zapiekamy tortillę w dwóch miskach, formujemy jej kształt w większej misce, a od środka przyciskamy mniejszą

RULON

– zwijamy tortillę klasycznie jak naleśnik, pozostawiając otwartą z obu stron

HOT DOG

– zwijamy tortillę w rulonik zamknięty z jednej strony

SAKIEWKA

– nakładamy farsz na środek tortilli, zbieramy wszystkie jej brzegi do góry i formujemy sakiewkę, zawiązujemy ją np. szczypiorkiem

TACOS

– zawieszamy mini tortille na kratce w piekarniku i zapiekamy je tak, by utworzyły kształt litery U

PIADINA

– napełnioną składnikami tortillę składamy na pół i tak zapiekamy

NACHOS

– kroimy tortillę w trójkąty, ich wielkość to sprawa naszego upodobania

QUESADILLA

– napełnioną składnikami tortillę składamy na pół i tak zapiekamy, następnie przecinamy na trzy lub cztery równe części

ROŻEK A LA KEBAB

– nacinamy tortillę (od brzegu do jej środka) i zwijamy w rożek, który napełniamy składnikami

WRAP

– zwijamy tortillę jak krokiet, czyli rulonik zamknięty z obu stron

ROŻEK

– składamy tortillę na pół i ponownie na pół, otwieramy

MAKARON

– zwijamy tortillę w rulon i kroimy ją w cienkie paseczki

GWIAZDA

– zakładając na siebie kolejne boki, składamy tortillę tak, by utworzyła sześciokąt, uformowaną w ten sposób zapiekamy

KOPERTA

– nakładamy farsz na tortillę i składamy cztery jej brzegi do środka, następnie całą składamy raz jeszcze na pół

TRÓJKĄT

– dwa przeciwległe brzegi tortilli zakładamy na siebie ukośnie i domykamy trzecim od dołu