Prosta receptura na zdrowy, szybki obiad. Szpinak komponuje się znakomicie z serem feta – szczególnie pod pierzynką z beszamelu.

Wszystkie

Tortilla Pomidorowa ze szpinakiem zapiekana pod serowym beszamelem

Prosta receptura na zdrowy, szybki obiad. Szpinak komponuje się znakomicie z serem feta – szczególnie pod pierzynką z beszamelu.

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

3

Potrzebne składniki

– 6 tortilli Pomidorowych Dijo
– 2 łyżki śmietany
– 80 dag świeżego szpinaku (lub 2 opakowania mrożonego)
– 15 dag sera feta
– po szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
– 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
– 2 łyżki masła
– 1½ łyżki mąki
– ½ l mleka
– 10-15 dag startego sera gouda

Tortilla Pomidorowa

 

Pieczywo płaskie

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Szpinak płuczemy, blanszujemy, odciskamy i siekamy (mrożony rozmrażamy i też dobrze odciskamy). Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta, śmietanę, czosnek, sól, pieprz – wszystko dokładnie mieszamy.

2. Krok

 

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Mieszając rózgą, powoli wlewamy zimne mleko i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia, mieszamy ze startym serem goudą , doprawiamy do smaku gałką muszkatołowa, solą i pieprzem.

3. Krok

 

Tortille Pomidorowe Dijo nadziewamy farszem szpinakowym, rolujemy i ciasno układamy w natłuszczonej formie do zapiekania – zalewamy sosem serowo-beszamelowym.

4. Krok

 

Danie zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy gorące.

Baw się z nami tortillami!

Zobacz inne przepisy: