Sernik na zimno to nie lada smakołyk. Ten jest szczególny – z kawałkami czekolady w serowej masie, podawany z sosem wiśniowym.

Wszystkie

Sernik na zimno straciatella z sosem wiśniowym

Sernik na zimno to nie lada smakołyk. Ten jest szczególny – z kawałkami czekolady w serowej masie, podawany z sosem wiśniowym.

czas przygotowania:

55 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

– 700 g dobrze zmielonego twarogu
– ½ szklanki mleka
– okrągłe biszkopty
– 50 g wiórków czekoladowych
– 1 czubata łyżeczka  żelatyny
– 4 łyżki cukru pudru
– sos Wiśniowy Dijo

Sos wiśniowy

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia; na jej dnie układamy warstwę biszkoptów.

2. Krok

 

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem; dodajemy żelatynę, mieszamy razem trzepaczką.

3. Krok

 

Następnie podgrzewamy mleko z żelatyną na mały ogniu – mieszając przez 8-10 minut – aż żelatyna całkiem się rozpuści; pod koniec dodajemy cukier puder.

4. Krok

 

Kolejno dodajemy partiami twaróg i całość energicznie mieszamy.

5. Krok

 

Masę odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy wiórki czekoladowe – delikatnie mieszamy.

6. Krok

 

Całość przekładamy na wcześniej przygotowany spód z biszkoptów, łyżką wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny – aż sernik zastygnie.

7. Krok

 

Gotowe ciasto kroimy na porcje; podajemy z sosem wiśniowym Dijo.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy: