Kształtne, maślane, pełne czekolady. Pyszne! Rogaliki, które pokochają wszyscy Twoi domownicy, znajomi i przyjaciele. Do dzieła!

Wszystkie

Maślane rogaliki z czekoladą

Kształtne, maślane, pełne czekolady. Pyszne! Rogaliki, które pokochają wszyscy Twoi domownicy, znajomi i przyjaciele. Do dzieła!

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

20

Potrzebne składniki

– 1 szklanka mleka
– 100 g roztopionego i ostudzonego masła + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
– szklanki cukru
– ½ łyżeczki soli
– 60 g świeżych drożdży
– 3 jajka
– 4½ szklanki mąki
nadzienie cukiernicze Czekolada Dijo

Nadzienie cukiernicze czekolada

 

Wyroby cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru; tak powstały rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Krok

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na kształt kół o grubości 3-4mm; każde z kół dzielimy następnie na 8 trójkątów; na brzegu każdego z nich kładziemy łyżkę nadzienia Czekolada Dijo i zawijamy rogalik.

3. Krok

 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia (rogaliki powinny wyraźnie podrosnąć).

4. Krok

 

Pieczemy 8-10 minut w 200°C; po wyjęciu jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem.

Baw się z nami nadzieniami!

Zobacz inne przepisy:

Sałatka paryska w miseczce z chrupiącej tortilli

Kto nie lubi sałatek? Ta w miseczce z chrupiącej tortilli może stać się hitem. Gruszka, […]

Czekoladowe brownie z sosem czekoladowym

Ciasto na bazie czekolady, o amerykańskim rodowodzie. Z dodatkiem orzechów. Podawane z sosem czekoladowym. Po […]

Panna cotta z sosem Malinowym

Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, […]