Kształtne, maślane, pełne czekolady. Pyszne! Rogaliki, które pokochają wszyscy Twoi domownicy, znajomi i przyjaciele. Do dzieła!

Maślane rogaliki z czekoladą
Kształtne, maślane, pełne czekolady. Pyszne! Rogaliki, które pokochają wszyscy Twoi domownicy, znajomi i przyjaciele. Do dzieła!
czas przygotowania:
45 min.
liczba porcji:
20
Potrzebne składniki
– 1 szklanka mleka
– 100 g roztopionego i ostudzonego masła + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
– szklanki cukru
– ½ łyżeczki soli
– 60 g świeżych drożdży
– 3 jajka
– 4½ szklanki mąki
– nadzienie cukiernicze Czekolada Dijo
Nadzienie cukiernicze czekolada
Wyroby cukiernicze
Sposób przygotowania
1. Krok
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru; tak powstały rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Krok
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na kształt kół o grubości 3-4mm; każde z kół dzielimy następnie na 8 trójkątów; na brzegu każdego z nich kładziemy łyżkę nadzienia Czekolada Dijo i zawijamy rogalik.
3. Krok
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia (rogaliki powinny wyraźnie podrosnąć).
4. Krok
Pieczemy 8-10 minut w 200°C; po wyjęciu jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem.
Baw się z nami nadzieniami!