Przepis na wyśmienity obiad. Dla wszystkich lubiących kuchnie świata. Tortilla, a w niej pierś z kurczaka, salsa i guacamole.

Wszystkie

Burrito z guacamole

Przepis na wyśmienity obiad. Dla wszystkich lubiących kuchnie świata. Tortilla, a w niej pierś z kurczaka, salsa i guacamole.

czas przygotowania:

20 min.

liczba porcji:

1

Potrzebne składniki

– tortilla Pszenna Dijo
– filet z piersi kurczaka
– salsa pomidorowa (1 świeży pomidor, ćwiartka czerwonej cebuli, ząbek czosnku, papryczka chilli, szczypiorek, 1 łyżka soku z limonki, sól i pieprz)
– guacamole (dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z limonki, 1 mały ząbek czosnku, sól)
– kwaśna śmietana

Tortilla Pszenna

 

Pieczywo płaskie

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Salsa pomidorowa – pomidora myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne (opcjonalnie sparzamy go i ściągamy skórkę), następnie kroimy w drobną kostkę wszystkie składniki salsy i mieszamy je dokładnie ze sobą, na koniec doprawiamy (do smaku).

2. Krok

 

Guacamole – awokado myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, rozgniatamy go i łączymy wszystkie składniki.

3. Krok

 

Filety z piersi kurczaka grillujemy lub smażymy na małej ilości tłuszczu (można je także wcześniej panierować).

4. Krok

 

Tortillę Pszenną Dijo podgrzewamy w piekarniku, mikrofali lub podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (45 s z każdej strony).

5. Krok

 

Smarujemy tortillę guacamole, nakładamy wszystkie składniki, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i całość rolujemy.

Baw się z nami tortillami!

Zobacz inne przepisy:

Mus mascarpone z sosem Tiramisu

Mus na bazie serka mascarpone i żółtek utartych z cukrem waniliowym. Schłodzony i podany z […]

Koktajl bananowo-jagodowy

Wszyscy kochamy koktajle. Są pyszne, pożywne i zdrowe. Wystarczy mleko i ulubione owoce. Wypróbuj naszą […]

Mini babeczki z orzechami i sosem toffi

Te babeczki to kwintesencja kruchości i pyszności. Z prażonymi orzechami i migdałami zatopionymi w aromatycznym […]